Piikun esittely

Piikun esittely
Piikun päätuotteena on suomenlampaan villa ja siitä saatavat erilaiset villatuotteet huovutukseen ja muihin käsitöihin. Villan jalostaminen alkoi jo 80-luvun alussa, jolloin tila tuotti harmaata villalankaa tilan omista villoista. Kolmenkymmenen toimintavuoden aikana tuoteperhe on kasvanut ja nyt Piikusta saa yksivärisiä ja kirjavia huovutusvilloja, neulattua huovutuslevyä sekä hahtuvalankaa. Erikoisuutena saat Piikusta omiin töihisi myös huopapaloja sekä villakikkareita useissa väreissä. Piikun tavaramerkkinä luonnoväristen villatuotteiden lisäksi ovat leiskuvat värit, jotka tulevat erityisen hyvin esiin juuri suomenlampaan ainutlaatuisen villan vuoksi. Suomenlampaan villassa on hohtava kiilto, mistä syystä Piikun tuotteissa käytetään ainoastaan 100 % suomenlampaan villaa.

Historia

Tuotanto ja ”laitteet”

Piikun tuoteissa käytetään ainoastaan suomenlampaan villaa, sillä se huopuu erityisen hyvin ja soveltuu tästä syystä niin ammattilaisten kuin harrastajienkin käsityömateriaaliksi. Suomenlampaan villassa on myös erityinen, luonnollinen kiilto, mikä tuo esiin hienoimmatkin vivahteet värjätyissä villoissa.
Kaikki Piikun tuotteet värjätään tilalla omassa värjäämössä. Näin on mahdollista kehittää koko ajan uusia, asiakkaiden tarpeisiin sopivia väriyhdistelmiä ja sävyjä.
Tilan lampaat keritään 2 kertaa vuodessa, minkä jälkeen villat pestään ja värjätään tilan omissa tuotantotiloissa. Villan kuivatuksen jälkeen villat karstataan Piikun omalla karstakoneella. Näin voidaan tuottaa täysin asiakkaan tarpeisiin sopivia villatuotteita.

 

Piesalan tila

Piesalan tilan lampaiden jalostuslinjoista on pidetty kirjaa jo 1960-luvulta lähtien. Jalostuksen tavoitteena on ollut tuottaa lampaita, joilla on hyvät villan- ja lihantuotanto-ominaisuudet.

Nyt valinnan avulla pyritään tuottamaan lampaita, joilla on erinomaiset villaominaisuudet. Karitsoiden nopeaan kasvuun ja hyviin rehunkäyttöominaisuuksiin on kiinnitetty myös entistä enemmän huomiota.

Piesalan tilalla on suomenlampaita kaikissa tyypillisissä väreissä (valkoinen, ruskea ja musta). Jalostuksella on pyritty tuottamaan myös muille tiloille hyviä jalostuseläimiä. Pääasiassa tilalta on myyty valkoisia lampaita, mutta myös värillisiä on mahdollista saada.